Vuoden 2018 tapahtuma

Vuoden 2018 Menestyvät järjestöt -tapahtuma keräsi yhteen noin 300 ammattilaista 70 eri järjestöstä. Tämän vuoden teemana oli rohkeus ja uutuutena inspiroiva dinnershow-illallinen.

Vuoden 2018 tapahtumaan oli mahdollista ottaa varaslähtö tapahtumapäivän aattoiltana järjestetyllä dinnershow-illallisella. Iltaa isännöi André Noël Chaker, joka herätteli järjestöjä unohtamaan täydellisyyden tavoittelun ja huomaamaan sen sijaan positiivisen ainutlaatuisuuden voiman.

”Joskus meidän vahvuus on niin vahva, että siitä tulee heikkous. Ja joskus heikkoudesta voisi tulla vahvuus, jos meillä olisi rohkeutta paljastaa se”, Chaker muistutti.

Itse tapahtumapäivä aloitettiin suoralla puheella rahasta. Tähän siivitti valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander katsauksellaan Suomen talouden tilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Ennakkoon tekemämme kyselyn perusteella hiukan alle puolet (44 %) järjestöistä uskoi, että niiden rahoitus ei kasva tulevaisuudessa. Aamupäivän rahoituspaneelin tavoitteena oli keskustella muun muassa siitä, mitä kasvun aikaan saaminen vaatii järjestöiltä ja millaisiin tulevaisuuden rahoituksen muutoksiin järjestöjen olisi syytä varautua. Paneelin keskustelijoina olivat Ulla Nord (Me-säätiö), Erkki Alaja (tietokirjailija) , Frank Johansson (Amnesty International Suomen osasto), Heikki Pursiainen (Mustread.fi-verkkomedia) ja Kristian Seemer (STEA).

“Pienikin on kaunista. Ei yrityksiäkään aina kiinnosta ne isoimmat tekijät, mutta oma tarina pitää saada kirkkaaksi ja esille”, Erkki Alaja muistutti.

Aamupäivän ohjelma jakaantui kolmeen eri teemaan, joissa pohdittiin mm. sitä, onko yritysaktivismi järjestöille uhka vai mahdollisuus. Ennakkokyselymme perusteella suurin osa (56 %) järjestöistä toivotti yritykset tervetulleiksi vaikuttamistalkoisiin.

Yritysaktivismipanelistit Marjo Ollikainen (Talouselämä-lehti), Jukka Kurttila (Finlayson), Pekka Isosomppi (Euroclear Finland Oy) ja Tomi Alakoski (Suomen 4H-liitto) muistuttivat, että järjestöihin suhtaudutaan positiivisesti, ja sitä kannattaa käyttää hyödyksi. Liian valmiiden yhteistyökuvioiden kanssa ei kuitenkaan kannata lähestyä, jotta myös yrityksille jää tilaa luovuudelle.

Iltapäivällä pureuduttiin mm. järjestöjen vaikuttavuuteen. Mitä hyvää oma järjestötyö saa aikaan yhteiskunnassa ja miten tuoda tämä hyvä esille? Puhujamme Saila Tykkyläinen haastoi järjestöjä tavoittelemaan muutosta. ”Tavoitteena muutos tai vaikutus, ei tekeminen.”

Päivän päätti Kaisa Vuorisen puheenvuoro myötätunnon voimasta. Konkreettisten harjoitusten kautta Vuorinen osoitti, miten jo pienillä sanoilla ja teoilla työpaikoille voi tuoda empatiaa ja luoda hyvää, kannustavaa ilmapiiriä. Hyvä fiilis ja luottamus ovat olennainen ja tärkeä osa menestystä.

Koska tapahtuman teemana oli rohkeus, laittoivat tapahtuman järjestäjät Heidi Korva ja Salla Saarinen itsensä likoon nousemalla lopussa lavalle vetämään yllätysnumerona Sata salamaa -biisin. Se sai koko salin joraamaan ja laulamaan.

Palaute tapahtumasta on ollut mitä mahtavinta:

”Paljon olen 15 järjestötyövuoden aikana kokenut – en kuitenkaan mitään tällaista: onnistuitte, loitte uskoa ja rohkeutta, että järjestö menestyy, kun sille vain antaa enemmän. Sain enemmän kuin hain. Teidän menestys on meidän menestys”, kiteytti erityisasiantuntija Tuula Peltoniemi SOSTEsta.

Kuvagalleria

Kuvaaja: Mikael Ahlfors / Keksi Agency