Vuoden 2020 tapahtuman ohjelma
8.00 – 9.00
Aamiainen
9.00 – 10.15 VISION 1
Together for Yes
Together for Yes -kampanjassa taisteltiin abortin laillistamisen puolesta Irlannissa. Se sai valtavan määrän irlantilaisia liikkeelle niin oville, kaduille kuin someenkin tekemään viestintää, vaikuttamistyötä ja varainhankintaa. Toukokuussa 2018, kansanäänestyksen tuloksena, abortti vihdoin laillistettiin. Damian O’Broin toimi Together for Yes -kampanjan vetäjänä. Nyt hän kertoo, kuinka kampanjoinnissa onnistuttiin; mitä strategioita, tekniikoita ja tarinoita käytettiin, kuinka ihmiset innostettiin vaikuttamaan ja saatiin aikaan kansanliike, joka muutti Irlantia pysyvästi.
Damian O’Broin, keynote, Managing Director, Ask Ireland Twitter: @damianobroin
10.15 – 10.45
Tauko
10.20 – 10.40
Speed dating
10.45-10.55
Kumppaneiden tietoiskut
VISION 1: Kokemusta ja apua järjestelmähankintaan /Rubic
Verkkosivuston tai jäsenrekisterin uusinta edessä? Tiedätkö mitkä järjestelmät toimivat ja kuinka löytää luotettavat toimittajat? Osaatko tehdä hyvän sopimuksen toimittajan kanssa? Me olemme järjestöjen teknologiahankkeisiin erikoistunut hankintakonsultti. Tunnemme STEA:n vaatimukset ja julkisen hankinnan salat. Autamme sinua vaatimusmäärittelyssä, kilpailutuksessa, sopimuksissa ja toimittajavalvonnassa. Olemme toimineet 10 vuotta ja kokemusta on kertynyt hyvin erilaisista hankkeista. Tule kuulemaan käytännön esimerkkejä.
VISION 2: Järjestö – tunne jäseneni! / Liiketoimintapalvelu
Mitä paremmin järjestö tuntee jäsenensä, sitä paremmin se voi ohjata ja kehittää toimintaansa. Tule kuulemaan Imetyksen tuki ry:n jäsenkokemuksen kyselyn tuloksista. Saat konkreettista tietoa jäsenkokemuksen mittaamisesta ja jäsenpolusta.
11.00 – 12.00
Ohjelma jakautuu kolmeen eri saliin
VISION 1. VAPAAEHTOISTOIMINTA – Työkaluja vapaaehtoisten johtamiseen
Merimieskirkko on täynnä elämää ihmisen ja yhteisön ilossa, surussa ja tavallisessa
Merimieskirkon vapaaehtoistoiminnasta löytyvät ääripäät: voit lähteä vuodeksi vapaaehtoiseksi ulkomailla olevalle Merimieskirkolle tai tulla tekemään silloin tällöin töitä paikalliselle kirkolle esim. Vuosaareen. Koko paletin johtaminen vaatii koulutusta ja työkaluja.
Merimieskirkon voimavarana on nykyisin yhteensä yli 550 aktiivista vapaaehtoista 7 paikkakunnalla Suomessa, 5 toimipaikalla Euroopassa sekä laivoilla. Merimieskirkon intranetsivuilta löytyvät tukimateriaalit koko vapaaehtoistoiminnan kaaren hanskaamiseen: kuinka yksittäinen kirkon työntekijä etsii uudet vapaaehtoiset, paketoi vapaaehtoistehtävät, miten kiittää ja palkitsee sekä lopuksi kirjoittaa suositukset. Vaikka prosessit on hiottu timanttisiksi, haasteita aina löytyy.
Sanna Puumalainen, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, Merimieskirkko Twitter: @SannaPuuma @Merimieskirkko
”Järjestöt toistavat mantroja, joita eivät kyseenalaista”
SPR Nuorten turvatalo Vantaalla auttaa ja tukee nuoria ja heidän vanhempiaan keskusteluavulla, majoitustoiminnalla, verkossa sekä julkisissa tiloissa kaupungilla. Ammattityöntekijät ja noin 170 vapaaehtoisen joukko työskentelee saumattomassa yhteistyössä.
Vapaaehtoisten määrä on viime vuosina kasvanut huimasti. Vapaaehtoistoiminnan ytimessä ovat yhteiset arvot: jokaisella on sama suunta, mutta tilaa tehdä ja luoda uutta. Ihmisiä pyydetään jatkuvasti mukaan ja mukaantulo tapahtuu jokaisen omilla ehdoilla.
Pekka Väänänen, johtaja, Punainen Risti, Nuorten Turvatalo, Vantaa
Twitter: @PekkaVaananen @turvatalo
Ohjelmaosiota vetää Salla Saarinen, Radical Soul.
VISION 2. VIESTINTÄ – Merkityksellisen brändin ABC
Kun järjestö puhuu, kuuleeko kukaan? Miten järjestö luo oman heimon, eli löytää omista teemoistaan kiinnostuneet fanit ja innostaa heidät toimimaan ja/tai vaikuttamaan? Tässä sessiossa heimon rakentamisessa onnistuneet paljastavat vinkkinsä. Luvassa myös raikkaita ideoita viestintään mm. Instagram Storyissa.
Demi: kohderyhmänä nuoret
Z-sukupolvi haastaa organisaatiot suureen muutokseen. Miten tavoittaa nuoret? Miten pysyä heille merkityksellisenä myös tulevaisuudessa? Demin toimituksessa on tehty paljon työtä näiden kysymysten ratkaisemiseksi, ja siitä onkin tullut rakastettu brändi, joka tavoittaa joka toisen kaikista 13–20-vuotiaista suomalaistytöistä. Demin päätoimittaja kertoo, mikä on onnistumisen salaisuus. Opit sopivat myös järjestöjen käyttöön.
Päivi Lehtomurto. päätoimittaja, Demi, Twitter: @Lehtomurto
Digiheimon tiekartta: kirkasta, valitse ja räätälöi!
Usein järjestöt tavoittelevat taaksensa ’suurta yleisöä’. Mutta jos viestinnässä ei tee valintoja, vaan tarjoaa kaikkea kaikille, brändistä tulee kuin liukas saippuapala: yksikään kohderyhmä ei saa siitä kunnon otetta. Miten järjestö löytää juuri oman kohderyhmänsä ja innostaa sen asiansa taakse? Vinkit antaa Yleisradion Kaisa Kirves, joka on ollut rakentamassa mm. Docventuresin digiheimoa.
Kaisa Kirves, tuottaja ja tuotekehittäjä, Yleisradio, Twitter: @KaisaKirves
Ohjelmaosiota vetää Heidi Korva, Communiké.
VISION 3. Ainutlaatuiset heimolaiset – tulevaisuuden verkkopalvelut rakennetaan saavutettaviksi
Saavutettavuus on jokaisen järjestön asia; yli miljoona suomalaista tarvitsee saavutettavia verkkopalveluita arjessaan. Syksystä 2019 alkaen saavutettavuusdirektiivi tuo erilaiset käyttäjävaatimukset mukaan lainsäädäntöön. Tule oivaltamaan ja yllättymään! Tässä sessiossa kuulet, kuinka saavutettavat verkkopalvelut toteutetaan käytännössä eri kanaviin niin, ettei yksikään potentiaalinen heimolainen/fani jää tahtomattaan viestinnän ulkopuolelle.
Teppo Koivula, verkkopalveluasiantuntija, Avoine Oy, osa Vitec Software Groupia, Twitter: @teppokoivula
Ohjelmaosio toteutetaan yhteistyössä tapahtuman pääyhteistyökumppani Avoine Oy:n kanssa.
12.00 – 13.00
Lounas
13.00-13.10
Kumppaneiden tietoiskut
VISION 1: Digitaaliset osaamismerkit järjestöissä / Opintokeskus Sivis
Miten suomalaiset järjestöt käyttävät digitaalisia osaamismerkkejä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tukena? Tietoiskussa esitellään osaamismerkkien erilaisia käyttötarkoituksia järjestöissä ja pohditaan, millaisia merkkejä voisimme luoda ja myöntää yhdessä.
VISION 2: Vähennä järjestösi hiilijalanjälkeä viestinnässä / Laine Direct
Miten järjestö voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä? Ympäristövastuullisena yrityksenä olemme tehneet pitkään työtä, jotta voisimme tuottaa asiakkaillemme hiilineutraalia palvelua. Tule kuulemaan miten järjestö voi pienentää hiilijalanjälkeään ja viestiä ympäristöarvoistaan.
13.15 – 14.15
Ohjelma jakautuu kolmeen eri saliin
VISION 1. VAPAAEHTOISTOIMINTA – Vapaaehtoisten rekrytointi ja huolenpito
Näin saamme nuoria vapaaehtoisiksi
Yeesi syntyi vuonna 2011, kun perustajat totesivat, että nuorille ei ole omaa yhdistystä mielenterveyden edistämistyöhön. Vuosien aikana vapaaehtoisten sekä henkilöstön määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta nuorelta nuorelle -toimintatapa ei ole muuttunut. Kuinka Yeesi on luonut kulttuurin, jossa nuoret tulevat mukaan toimintaan? Miten järjestön kasvu on vaikuttanut rakenteisiin ja vapaaehtoistoimintaan?
Sonja Raunio, toiminnanjohtaja, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry Twitter: @the_mentalboss @yeesaamaan
Vahvat rakenteet mahdollistavat portinvartijoiden löytämisen
Eläkkeensaajien Keskusliiton Verkosta virtaa -toiminnassa vapaaehtoinen vertaisopastaja auttaa yli 65-vuotiasta käyttämään tietokonetta ja sähköisiä palveluita. Mistä ja miten näitä vapaaehtoisia löydetään? Kuinka heidät koulutetaan ja mitä heiltä edellytetään? Entä miten vertaisopastajia palkitaan ja pidetään heidät mukana toiminnassa?
Joonas Rentola, järjestösuunnittelija, Verkosta virtaa -toiminta, Eläkkeensaajien Keskusliitto Twitter: @VerkostaVirtaa
Ohjelmaosiota vetää Salla Saarinen, Radical Soul.
VISION 2. VIESTINTÄ – Viestinnän vaikuttavuus – mittarit 2020-luvulle
Työn vaikuttavuutta mitataan järjestöissä järjestelmällisesti, mutta miten on viestinnän laita? Kertovatko käytössä olevat mittarit oikeasti siitä, että viestintä on vienyt järjestöä oikeaan suuntaan, vai vieläkö teilläkin mitataan viestinnän onnistumista perinteisin keinoin: näin monta seuraajaa Facebookissa, näin monta julkaistua mediajuttua? Kuinka voisimme pikemminkin määritellä mitä järjestön haasteita viestinnällä ratkotaan, kenen parissa, ja milloin olemme onnistuneet.
Osallistujat saavat mukaansa nipun työkaluja, jotka auttavat viestintää muuttumaan muiden työn raportoinnista järjestön strategiseksi ydintoiminnoksi.
Timo Berry, luova johtaja, toimitusjohtaja, Berry Creative
Heidi Korva, viestintäkonsultti ja yrittäjä, Communiké, Twitter: @HeidiKorva
Ohjelmaosiota vetää Heidi Korva, Communiké.
VISION 3. Enemmän irti mediaviestinnästä
Mitä media toivoo järjestöjen viestinnältä?
Miten uutistoimitus toimii? Kuinka uutisaiheista päätetään, ja miten järjestö voisi vaikuttaa siihen, että saisi oman teemansa päivän agendalle? STT:n uutispäällikön haastattelussa luvassa vastauksia myös konkreettisiin kysymyksiin, kuten mikä on paras päivä ja kellonaika tiedotteen lähettämiselle. Yhdessä pohditaan myös, voisivatko media ja järjestöt tehdä enemmän yhteistyötä.
Laura Kolu, toimituspäällikkö, STT Twitter: @laurakolu
Mutusta mittareiksi – miten osoitan mediaviestinnän vaikuttavuutta lukujen kautta?
”Tavoite: xx juttua mediassa.” Näin lukee kaikissa viestintäsuunnitelmissa. Mutta kertooko pelkkä julkaistujen juttujen määrä siitä, että mediaviestintä todella on saavuttanut tavoitteensa? Mitä muita – jopa parempia – tietoja mediaseuranta-data tarjoaa mediaviestinnän vaikuttavuuden osoittamiseen?’
Sanna Kranjc, Media Analysis Manager, Retriever Twitter: @sannakranjc
Ohjelmaosio toteutetaan yhteistyössä tapahtuman pääyhteistyökumppaneiden STT:n ja Retrieverin kanssa.
14.15 – 14.45
Tauko
14.20 – 14.40
Speed dating
14.45 – 15.45 VISION 1
Outo vai aito – mikä saa ihmiset syttymään?
Kuinka rohjeta etsimään uusia, vinojakin näkökulmia? Mistä aitous ja rehellisyys syntyvät?
Satu Vasantola, toimittaja ja kirjailija, Helsingin Sanomat, Twitter: @VasantolaSatu
15.45 – 16.30